domingo, 15 de noviembre de 2015

L'ALIMENTACIÓ I LA NUTRICIÓ. ELS NUTRIENTS.

-Els éssers vius, necessitem matèria i energia per a poder viure. La matèria la fem servir per a elaborar noves estructures, i l`energia, per a dur a terme les diferents funcions vitals.
-Nutrició és el conjunt de processos pels quals un organisme obté la matèria y l'energia necessàries per a elaborar la seua propia matèria i dur a terme les funcions vitals. És un procés involuntari e inconscient.
-Les substàncies químiques que ens permeten obtindre energia i sintetitzar la matèria s'anomenen nutrients. Aquests nutrients es troben continguts en els aliments.
-Per mitjà de l'alimentació els éssers vius prenem aliments, que componen la nostra dieta i són necessaris per a la nutrició. L`alimentació és un acte conscient i voluntari.
TIPUS DE NUTRIENTS

Nutrients inorgànics i nutrients orgànics.
-Nutrients inorgànics:
Poder procedir d'aliments d'origen orgànic (animal i vegetal) i de fonts no orgàniques.
·Aigua:És el component més abundant dels éssers vius. Acompleix varies funcions: medi on tenen lloc les reaccions metabòliques, transporta substàncies, regula la temperatura corporal... Obtenim aigua a partir de la major part dels aliment.
·Sals minerals:Són nutrients formats per elements no metàl·lics units a elements metàl·lics. La majoria realitzan funcions .Alguns tenen funcions estructurals. Estan presents en quantitats variables de tots els aliments pero sobretot en fruites i verdures.
-Nutrients orgànics:
-Només es troben en aliments d'origen orgànic.
·Glúcids:Són els nutrients més abundants en els aliments d'origen vegetal, aporten energia a l'organisme de forma immediata. Els més senzills tenen sabor dolç i els més complexos són grans molècules.
·Lípids:Els principals són els greixos, que proporcionen energia , formen estructures, actuen com aïllant i reserva energètica. Els greixos d'origen vegetal són líquids i els d'origen animal són sòlids.

·Proteïnes:Són macromolècules formades per unitats més menudes anomenades aminoàcids.Proporcionen matèria amb la qual es formen les cèl·lules;transporten l'oxigen a la sang; intervenen en la defensa contra infeccions... Es troben en els aliments d'origen animal i en els d'origen vegetal.

·Vitamines:Són nutrients que poden ser lípids o proteïnes. Es caracteritzen perque són substancies que no es sintetitzen a l'organisme.Són imprescindibles per al creixement y el  bon funcionament de l'organisme.









No hay comentarios:

Publicar un comentario